Matkaplar, hem ev geliştiriciler hem de ticaret profesyonelleri için gerekli bir araç kutusudur. Doğru matkap, delik açmak, vidaları gevşetmek veya sıkmak ve hatta malzemeleri kesmek için kullanılabilir. Bunu, çeşitli farklı yüzeyler ve malzemeler üzerinde kullanma yeteneği ile birleştirin. Ve çeşitli DIY görevlerini ve projelerini kolayca üstlenebileceksiniz.
Çok çeşitli matkaplar mevcuttur. Kullanışlı kılavuzumuz matkaplar hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacak ve sizin için en iyi seçeneğe karar vermenize yardımcı olacaktır. Başlamadan önce, aramanızı daraltmanıza yardımcı olması için gelecekteki sondaj önceliklerinizi gözden geçirmek için bir dakikanızı ayırın.
Kablolu mu kablosuz mu?
Ağır pil takımı olmadığı için kablolu matkaplar genellikle kablosuz kuzenlerinden daha hafiftir. Elektrikle çalışan, kablolu bir matkabı tercih ederseniz, ayrıca bir uzatma kablosu kullanmanız gerekecektir. Akülü matkap , arkanızda uzatma kablosu çekmenize gerek kalmadan her yere götürebileceğiniz için daha fazla hareket kabiliyeti sağlar. Ancak, en güçlü akülü aletler, genellikle kablolu muadillerinden daha pahalıdır.
Akülü matkaplar artık daha verimli, şarj edilebilir bir Lityum-iyon pille çalışıyor. Bu teknoloji, pilin daha hızlı (genellikle 60 dakikadan daha kısa sürede) tamamen şarj olmasını sağlar ve daha fazla gücü daha uzun süre tutar. Üstelik aynı pili aynı markanın diğer elektrikli aletleriyle de kullanabilirsiniz. Çok sayıda pil satın alma maliyetini azaltmaya yardımcı olur.
Kablolu elektrikli matkaplar watt olarak derecelendirilmiştir. Tipik olarak, temel modeller için 450 watt ile daha güçlü darbeli matkaplar için yaklaşık 1500 watt arasında değişir. Duvar delmek için daha yüksek bir watt daha iyidir. Alçıpan delerken, daha düşük bir watt yeterli olacaktır. Çoğu temel ev DIY işi için 550 watt'lık bir matkap yeterlidir.
Akülü matkap gücü volt olarak ölçülür. Voltaj derecesi ne kadar yüksek olursa, matkap o kadar güçlü olur. Pil boyutları tipik olarak 12V ile 20V arasında değişir.
Neyi deleceksin?
Er ya da geç, neredeyse kesinlikle duvarcılığı delmeniz gerekecek. Bunu yapmak için çekiçle çalışan bir matkaba ihtiyacınız olacak. Duvarda büyük çaplı delikler açmak istiyorsanız, düşük devirli dişliye sahip kablolu bir matkap seçin. Ahşap, plastik veya metal gibi çeşitli malzemelerde delik delmeyi düşünüyorsanız, çoklu hız özelliğine sahip bir matkap seçmelisiniz.
Bir vidalama işlevi ister misiniz?
Eğer öyleyse, değişken hız veya tork kontrolüne sahip ve aynı zamanda tersine çevrilebilir bir matkap arayın, böylece sadece içeri girmekle kalmaz aynı zamanda vidaları da çıkarır.
Matkap türleri
Aralarından seçim yapabileceğiniz, görev için doğru olanı seçmeyi zorlaştırabilecek çeşitli matkap türleri vardır.
Tek yapmak istediğiniz ahşap, alçıpan ve bazen de duvarda küçük delikler açmaksa, en iyi seçim çekiçle çalışan bir matkaptır . Kablolu bir model için 18V pilli veya en az 550 watt olan birini seçin. 13 mm'lik bir ayna boyutu yeterli olmalıdır- bu, çapı 13 mm'ye kadar olan çok çeşitli matkap uçlarının gerekeceği anlamına gelir.
Tatbikatınızdan biraz daha fazlasını istiyorsanız, neler sunabileceklerini bilmeniz gerekir. Size yardımcı olmak için, hangi seçeneğin sizin için doğru olduğunu belirleyebilmeniz için her bir matkap türünün temel özelliklerini ve en uygun oldukları iş türlerini özetledik.
Elektrikli tornavidalar
Bu hafif akülü tornavidalar , evdeki tüm vidalama işleri için idealdir. Kablosuz olduklarından, dar alanlarda gevşek vidaları sıkmak ve düz paket mobilyayı hızlı bir şekilde monte etmek için mükemmeldirler. Bu kullanışlı küçük elektrikli aletler, matkap sürücülerinden daha kullanışlı ve daha hafiftir. İleri ve geri ayarları bu aletlerin kullanımını kolaylaştırır ancak delik açamazlar.
Matkap sürücüleri
Evinizdeki bu küçük işlerin üstesinden gelecek çok yönlü bir seçenek arıyorsanız, matkap ucu yelpazemizi keşfedin. Bu matkaplar yalnızca ahşap ve metalde delik açmakla kalmaz, aynı zamanda sürücü görevi de görür; bu, farklı matkap ve tornavida uçları kullanarak vidaları gevşetip sıkabilecekleri anlamına gelir. Matkap sürücüleri, rafları yerleştirmek, resimleri asmak ve demonte mobilya montajı için idealdir.
Kombi matkaplar
Kombi matkaplar , matkap ucu ile aynı özellikleri sunar, ancak ek darbe özelliği ile duvar ve tuğlada delme için de uygundur. Bu 3'ü 1 arada matkaplar, onları çok yönlü mükemmel hale getirir.
Elektrikli vidalama aleti
Darbeli tornavidalar, öncelikle tekrarlayan veya daha büyük vidalama projeleri için ağır hizmet tipi bir tornavidadır. Zor işlerin çoğunu sizin için yaparak bileğinizdeki etkiyi azaltmaya yardımcı olan bir darbe mekanizması kullanır. Yüksek tork kapasitesi sayesinde cıvata başlarını ve somunları sıkmak ve metal delmek için etkilidirler. Darbeli sürücüler, bir matkapla karşılaştırıldığında biraz daha kompakt ve hafiftir.
Darbeli Matkap
Darbeli matkap veya darbeli matkap olarak da bilinen darbeli matkaplar, beton ve duvar gibi sert yüzeyleri delmek için uygun güçlü bir seçenektir. Darbeli matkap, rafları yerleştirmekten olukları yerine sabitlemeye kadar evdeki daha ağır işler için mükemmeldir. Çoklu tork ayarları, RPM'yi düşük tutarken gücü ayarlamanıza olanak tanır, böylece yüzey alanında hasarı sınırlarken sert malzemelerden güç alabilir. Darbeli matkaplar her zaman ters vidalama işlevine sahip değildir, ancak darbeli matkaplar vardır.
SDS darbeli matkap
SDS matkaplar , darbeli matkaplarla aynı özelliklere sahiptir, ancak darbeli hareket, bir SDS işleviyle (genellikle Oluklu Tahrik Sistemi olarak anılır) iyileştirilir. Matkap ucunu ileriye doğru ateşleyen ve geri çeken bir piston, bu matkaplarda çekiç hareketini sağlar. Bu, sürtünmeyi azaltır ve gücü artırır, SDS matkapların en zorlu malzemeleri kolaylıkla delmesine olanak tanır.
Uç kaymasını ortadan kaldırmak ve ayrıca çekiç hareketinin güçlü kuvvetine dayanmak için özel SDS matkap uçları kullanılır. Bu matkaplar, yontma ve kovalama işlerini hafif hale getirir.
Kırıcılar ve yıkım matkapları
Beton, asfalt, tuğla ve bloklar gibi sert malzemeleri kırmak için tasarlanmıştır. Kırıcılar ve yıkım matkapları , yüzeye daha güçlü darbeler verir ve ayrıca duvardaki kanalları kesmek ve fayansları çıkarmak için de kullanılabilir.
Matkap özellikleri açıklandı
Derinlik durdurucu: Matkabın yan tarafına takılır, delinmekte olan deliğin istenen derinliği aşmamasını sağlamak için bir derinlik durdurucu ayarlanabilir. Bu özellik, birden fazla delik açarken size tutarlı bir derinlik de verebilir.
Tetikle etkinleştirilen
LED: Özellikle karanlık koşullarda sahip olunması gereken kullanışlı bir özellik, hız tetiği çekildiğinde otomatik olarak yanan tetikle etkinleştirilen bir LED ışığıdır. Tetik bırakıldıktan birkaç saniye sonra ışık otomatik olarak kapanacaktır.
Yardımcı tutamak: Yardımcı tutamak, delme sırasında hem güvenliği hem de doğruluğu artırır. Ekstra tutamak, matkabın sol veya sağ tarafına yerleştirilebilir ve yalnızca tabanca kabzasını kullanmaya kıyasla kullanıcının kuvvetini ve kontrolünü artırmaya yardımcı olur.
İleri ve geri işlevi: Matkap sürücülerinin, matkap ucunu veya tornavida ucunu ileri ve geri çevirmenize olanak tanıyan bir geri işlevi vardır. Matkabın yan tarafındaki ileri/geri düğmesine basmanız yeterlidir. Deliklerin açılmasından sonra matkap ucunu geri çıkarırken de ters mod uygundur.
Anahtarsız mandren: Mandren matkabın önündedir ve matkap ucunu veya vida ucunu tutar. Anahtarsız mandren, ek aletlere ihtiyaç duymadan uçları hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebileceğiniz anlamına gelir.
Tork kontrolü / değişken kavrama ayarı: Tork seçim halkası, torku, direncin üstesinden gelmek için gereken büküm kuvvetini ayarlama ve doğru derinliğe vidalama yeteneği sağlar. Çok fazla tork seçilirse, vida çok derine sürülebilir. Aşırı güç ayrıca kontrol ve doğruluk kaybına neden olarak çalışma yüzeyine zarar verebilir.
Önemli ipucu: Doğru tork ayarını seçme
Dişliler: Birden fazla dişliye sahip matkaplar, farklı hız aralıkları seçmenize olanak tanır. Matkap tek dişli matkap ise hız kontrol tetiği ile hızı kontrol edebilirsiniz. Vites kontrol anahtarı genellikle matkabın üstünde bulunur.
Entegre kemer klipsi: Matkaba takılı entegre kemer klipsi ile ellerinizi hızlı ve kolay bir şekilde serbest bırakın.
Hız: Dakikadaki devir (RPM) cinsinden ölçülür. "Yüksüz hız" olarak da bilinen bu, matkabınızın ne kadar hızlı döndüğünü gösterir. Bu sayı, matkap yüklü olmadığında ve delme işlemi yapıldığında maksimum hız olarak gösterilir. Bazı matkaplar, aletin hızını (diğer bir deyişle değişken hız) değiştirmenize izin verir ve torkta olduğu gibi, bunu yaptığınız malzemeye veya göreve bağlı olarak yapmalısınız. Düşük hız vida çakmak veya ahşap gibi daha yumuşak malzemeleri delmek için idealdir, oysa taş gibi daha sert malzemeleri delmek için daha yüksek bir hız daha iyidir.
Lityum iyon piller
Lityum iyon piller artık çoğu akülü matkapta kullanılmaktadır- çevre için daha güvenli olmanın yanı sıra hafiftirler ve eski tip pillerden daha güçlüdürler.
Lityum iyon piller, pili ne kadar dolu veya boş olursa olsun istediğiniz zaman şarj etmenizi sağlar. Ayrıca, kendi kendine deşarjları yoktur. Bu, tam şarjlı bir aleti kendin yap işleriniz arasında uzun bir süre bırakırsanız, ihtiyaç duyduğunuzda kullanıma hazır olacağı anlamına gelir.
Akülü bir matkap seçtiyseniz, daha büyük projeler sırasında bitmiş bir pili şarj olan bir pille değiştirmenize olanak tanıyan yedek bir pil almak isteyebilirsiniz.
Fırçasız motorlar
Bu, matkabın motorunun sürtünmeyi ve ısı oluşumunu azaltacak ve daha iyi tork kontrolü ve daha yüksek hızlar sağlayacak şekilde yapıldığı anlamına gelir. Fırçasız motorlu bir matkap seçmek, motorun ömrünün uzamasına yardımcı olur.
'Soğuk Teknolojiyi Koruyun'
Erbauer'in lityum iyon pille çalışan aletler serisi, 'Soğuk Tutma Teknolojisine' sahiptir. Pil hücrelerini serin tutar, böylece aşırı ısınmazlar ve bunun sonucunda daha uzun pil çalışma süresi ve daha uzun pil ömrü elde edilir.
Tek pil araçları
One+ akülü aletler , aynı seriden birden fazla alete güç sağlar. Batarya ve şarj cihazına sahip olduğunuzda, kendi elektrikli el aletleri yelpazenizi genişletmek için aracı satın almanız yeterlidir. Ürün açıklamasında 'çıplak alet' gördüğünüzde, pilsiz geldiğini bilirsiniz. Bir pille çalışan farklı araçlara sahip olmak, ihtiyacınız olmayan ek pil ve şarj cihazlarından tasarruf etmenize yardımcı olur. Elektrikli aletlerinizi sık kullanıyorsanız, projenizin ilerlemesini sağlamak için yedek bir pile yatırım yapmaya değer.