Tork Değerleri Arasındaki Fark Nedir?

havalı el aletleri

Sıkma veya gevşetme için mükemmel aletinizi ararken, tasarımına bağlı olarak her aletin kendi performans ölçeğine sahip olduğunu ve farklı bir süre sonra belirli bir tork seviyesine ulaşacağını göz önünde bulundurun. 

Tork değerlerini ölçmek ve raporlamak için endüstri standardı yoktur ve tork, alet üreticileri tarafından farklı şekilde sunulur. Tork ölçümünün çeşitli yöntemleri, sonuçta, işletim ekipmanlarını seçerken değerlerin önemli olduğu alet kullanıcıları arasında çok fazla kafa karışıklığına yol açmıştır.

 

 Göz önünde bulundurulması gereken tork değerlerinin ana hatlarını çizerek kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor ve cıvataların gevşetilmesi gibi gerçek bir örnekle çalışma torku ile maksimum tork arasındaki farkı gösteriyor. Aletlerin performansı sadece gerçek dünya uygulamalarında ölçülebilir ve Damien operatörlerin iş için doğru aleti kullanıp kullanmadıklarını nasıl bildiklerini açıklıyor.

 

Tekerlek değiştirirken tork hissi

Tekerlek sıkmanın önemi genellikle göz ardı edilir, ancak yanlış takılmış bir tekerlek, aracın ve yolcularının güvenliği üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Araç servis profesyonelleri için karlılığı en üst düzeye çıkarmak için tekerlek değişiminin hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir: ancak aynı zamanda denklemin bir parçası olması gereken önemli bir güvenlik unsuru da vardır – torkun doğru uygulanması. Aşırı sıkılmış ve az sıkılmış bijon somunları, tekerlekte potansiyel olarak feci bir arızaya neden olabilir. Aşırı sıkılan bijon somunları, özellikle yoldaki çukurlara ve tümseklere çarptığında hasar görme, gerilme ve kırılma riski taşır. Yetersiz sıkılmış bijon somunları geri çekilebilir veya kopabilir, bu da jantın erken aşınmasına ve poyradan ayrılmasına neden olabilir. Aynı tekerlek üzerinde düzensiz somun sıkılması da bir sorundur: kırık somunlara, harekete, titreşimlere ve hatta tekerlek kopmasına neden olabilir.

 

İyi bir sıkılaşmayı nasıl sağlarız?

Somunlar araç üreticisi tarafından belirtilen torkla sıkıldığında ve tekerlek göbekle düzgün şekilde hizalandığında tekerlekler doğru şekilde takılmıştır. Doğru tork, iş için doğru alet kullanılarak kolayca elde edilebilir: örneğin, alt ayarda klasik bir darbeli anahtar (aletin çalışma torku gerekli torku aşmamalıdır) veya 'tork sınırlı' TL'ye sahip anahtarlar gerekli torkun aşılmamasını garanti eden özellik. Her bir somunun doğru torkunu sağlamak için işi bir tork anahtarı kullanarak bitirmelisiniz.

 

Sıkma ipuçları:

  • Tekerleği tekrar monte etmeden önce, amaca uygun olup olmadıklarını iki kez kontrol etmek için somunları inceleyin. Herhangi bir çatlak, deformasyon veya yorgunluk varsa, işe yaramazlar.
  • Somunların ve saplamaların temiz olduğundan emin olun. Herhangi bir kir (örn. çamur, tuz veya pas) birikmişse bu, sıkma kalitesini etkileyecektir. Bu özellikle kıştan sonra önemlidir ve saplama temizleyicileri ve küçük zımpara makineleri gibi yardımcı olacak özel aletler ve aksesuarlar vardır.
  • Somunları ve saplamaları yağlayın. Bu, küçük bir manuel yağ pompası kullanılarak, somun ile rondela arasına 1 damla yağ konularak ve yağı eşit olarak dağıtmak için rondela döndürülerek yapılabilir.
  • Somunları sıkmak için yıldız düzenini takip edin, yani önce yan yana değil karşılıklı olan somunları sıkın. Bu, tekerlek ve göbek arasında iyi bir temas sağlar.

Etiketler: havalı el aletleri, yüksek tork ayarlı makineler, havalı alet
Ağustos 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR